Monday, April 21, 2008

To gange fis i en hornlygte...

AAARGGGHHHH!!!!!!

Nu må det stoppe! Endnu en gang har én af landets store tv-stationer stukket en mikrofon i hovedet på en såkaldt "fremtidsforsker".

Hvad i hede hule er meningen? Man KAN ikke forske i fremtiden (!). Man kan forske i fortiden, og til dels i nutiden. Og så kan man vurdere/gætte på, hvordan fremtiden ser ud. Gætværk er ikke forskning. At det er lykkedes branchen at få sammenstillingen af ordene "fremtid" og "forskning" gjort legitim, må siges at være et voldsomt godt stykke spin-arbejde.

Men samtidig er det en klam, klam prut, for at sige det ligeud. Det eneste, jeg nogensinde har hørt en fremtidsforsker gøre, er at tage en eksisterende trend og sige: "Det her vil vi se meget mere af de kommende år". Jeg har selv overværet et foredrag med ét af disse orakler, hvor han minsandten tog fat i YouTube og Facebook. Ja, så bliver det ikke mere futuristisk. Jeg gik forbi Burger King i dag - der var ret lang kø. Jeg tror, at vi vil se både Burger King og køer i fremtiden.

Flot, Magne Hoseth.

Nå, nu vi har fat i sporten...

Hvad er det lige, der sker for samtlige sportsudsendelser i tv? Lige siden Superlig... undskyld, SAS-ligaens 20.runde har de nærmest trådt hinanden over tæerne for at binde en sløjfe om sæsonen:

Man hører som regel noget i stil med: "Det er sidste udkald for Viborg", hvorefter Viborg taber. Ugen efter hører man så som regel noget i stil med: NU er det sidste udkald for Viborg. Hvorefter det hele gentages med gradvist højere stemmeføring, indtil enhver matematisk tvivl er forduftet. Det samme gør sig gældende i den anden ende af tabellen, hvor de forskellige medier kæmper om at udråbe de danske mestre.

Come on... Fodboldseere er ikke dumme (ikke allesammen, tror jeg i hvert fald). Vi ved godt nogenlunde, hvordan stillingen ser ud, og vi ved godt, at otte spillerunder betyder, at der er cirka 24 points at spille om. Der er ingen grund (whatsoever!) til at pumpe kunstig spænding ind i en kampoptakt eller en nyhedsudsendelse. Vis os fodbold, og hold kæft med "ekspert-vurderingerne". Det tangerer jo nærmest fremtidsforskning...

Fremtidsforskning... don't get me started...

2 comments:

HelmuthKohl said...

Fremtidsforskning er humanismens sjæl på udsalg.

Hest, hold dig til din skomager.

Pedel said...

Så kan det vist ikke siges smukkere...